Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Κάθε 3,5 λεπτά χάνει τη ζωή του ένας εργαζόμενος


στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί. Πέντε χιλιάδες πεντακόσιοι ογδόντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας σε όλη την Ευρώπη το 2010, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα ο αριθμός των νεκρών από επαγγελματικά ατυχήματα έφτασε τους 94.
Στόχος του φετινού εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία, την πρόληψη και τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
Σύμφωνα ακόμη με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, το 2010 πέθαναν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 159.500 άνθρωποι, λόγω επαγγελματικών ασθενειών. Με βάση τον αριθμό αυτό, εκτιμάται ότι κάθε τρεισήμισι λεπτά, ένας εργαζόμενος στην Ε.Ε. χάνει τη ζωή του από αίτια, που σχετίζονται με την εργασία.
Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν στοιχεία στην Ελλάδα για την καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών, καθώς ως χώρα δεν έχουμε υιοθετήσει τα σχετικά ευρωπαϊκά κριτήρια.
Οι ασθένειες που το ΙΚΑ αναγνωρίζει ως επαγγελματικές είναι λίγες και δεν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησής τους, αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), Γιάννης Δραπανιώτης. Το ΕΛΙΝΥΑΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός θεσμός που ως σκοπό έχει την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης σε εργοδότες και εργαζόμενους.
«Ο σχετικός κατάλογος του ΙΚΑ αναγνωρίζει μόνο 51 επαγγελματικές ασθένειες, ενώ τα κρούσματα για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ανέρχονται ετησίως σε 40. Από την άλλη πλευρά, καταγράφονται 9.000 πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κάθε χρόνο στο ΙΚΑ, λόγω διαφόρων νοσημάτων», συμπληρώνει ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα επαγγελματικά ατυχήματα στην Ελλάδα, τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) αποκαλύπτουν ότι έφτασαν τα 94 το 2010, τα 113 το 2009, τα 142 το 2008, τα 115 το 2007 και τα 128 το 2006.
Από την πλευρά του, το ΙΚΑ καταγράφει κάθε χρόνο το σύνολο των ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, για λόγους περίθαλψης και ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Σύμφωνα μ’ αυτές τις καταγραφές, το 2007, για το οποίο υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σημειώθηκαν 11.812 ατυχήματα, το 2006, 12.845 και το 2005, 13.755.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου