Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ποιοι πρόδωσαν τον Στηβ Λάλας

24 χρόνια εξακολουθεί να ταλανίζει το ερώτημα, ποια είναι τα πρόσωπα που αποκάλυψαν και «έστειλαν» στις ΗΠΑ έναν από τους καλύτερους μυστικούς πράκτορες που είχε η χώρα μας, τον Στηβ Λάλας.

  • Στηβ Λάλας: "Κάποιος με πρόδωσε"
24 χρόνια εξακολουθεί να ταλανίζει το ερώτημα, ποια είναι τα πρόσωπα που αποκάλυψαν και «έστειλαν» στις ΗΠΑ έναν από τους καλύτερους μυστικούς πράκτορες που είχε η χώρα μας, τον Στηβ Λάλας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Πρώτο Θέμα, το παζλ του μυστηρίου αρχίζει να συμπληρώνεται και η λύση περιλαμβάνει τον μακαρίτη Ταξίαρχο και μετέπειτα προϊστάμενο του Α’ κλάδου της ΚΥΠ, Αναξαγόρα Σπίτα, μια υφυπουργό Εξωτερικών και δυο «τουλάχιστον» στελέχη της ΚΥΠ.
Σύμφωνα με μαρτυρίες για τον Αναξαγόρα Σπιτά, πρόκειται για έναν χαρισματικό αξιωματικό πληροφοριών, ένα άνθρωπο ιδιαίτερα έξυπνο, που χειρίστηκε ιδανικά, μέχρις ενός σημείου, τον Στηβ Λάλας. Όπως θυμούνται κάποιοι συνάδελφοί του, από τη στιγμή που ανέλαβε να είναι «ο χειριστής» του Λάλα έγινε σφίγγα. Τον συναντούσε σε ένα διαμέρισμα, της υπηρεσίας στου Ζωγράφου, περνώντας πάντα ιδιαίτερες προφυλάξεις.
Εκεί, ο Λάλας του πήγαινε τα σκισμένα έγγραφα που έκλεβε από το κτήριο της αμερικάνικης πρεσβείας-έγγραφα ιδιαίτερα ευαίσθητα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.
Ο Σπιτάς φρόντιζε να κρατάει μυστική τη ταυτότητα του πράκτορα ακόμα και από τους εκάστοτε πρωθυπουργούς. Όμως μετά τη σύλληψη του Λάλας, σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών θεωρήθηκε υπεύθυνος ο Σπιτάς, που αποκαθηλώθηκε από τον Α΄ κλάδο και με δυσμενή μετάθεση στάλθηκε σε μεραρχία της Καβάλας. Τα επόμενα χρόνια κάποιοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον Σπιτά, προκειμένου να πει την δική του εκδοχή, εκείνος όμως επέλεξε να συνεχίσει να κρατά το στόμα του κλειστό.
Τα σενάρια
Σενάριο 1ο: Τον κάρφωσαν αξιωματικοί της ΚΥΠ
Το πρώτο σενάριο φωτογραφίζει δυο στρατιωτικούς που μπήκαν στη ΚΥΠ και ανέλαβαν βοηθητικό ρόλο στην υπόθεση Λάλα. Από λάθος χειρισμούς ή με σκόπιμες διαρροές, οι δύο αξιωματικοί ήταν υπεύθυνοι για την αποκάλυψη της υπόθεσης Λάλα στους Αμερικανούς. Κάποιοι λένε ότι δεν ήταν τυχαίο, ότι ο ένας από τους δύο αξιωματικούς που χειρίζονταν τον Λάλα, μεγαλούργησε στα χρόνια που ακολούθησαν τη σύλληψη και την καταδίκη του ελληνοαμερικανού πράκτορα.
Σύμφωνα με όσα ακουστήκαν στο κτήριο της Κατεχάκη, ο συγκεκριμένος αξιωματικός επωφελήθηκε από την υπόθεση μοιράζοντας πολύτιμες πληροφορίες δεξιά και αριστερά. Επίσης λίγους μήνες μετά την τραγική κατάληξη της υπόθεσης Λάλα, οι καλές σχέσεις του με τους Αμερικανούς πράκτορες της CIA στην Αθήνα έγιναν πολύ καλύτερες. Ο δεύτερος αξιωματικός που χειριζόταν την υπόθεση Λάλα, έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει το διαμέρισμα του Ζωγράφου ως ερωτική φωλιά.
Σενάριο 2ο: Η γκάφα της υφυπουργού
Η δεύτερη εκδοχή του παζλ των προσώπων που «έδωσαν», θέλοντας η μη τον Στηβ Λάλα περιλαμβάνει την τότε υφυπουργό Εξωτερικών κυρία Βιργινία Τσουδερού.
Με το θέμα των Σκοπίων να «καίει» εκείνη την περίοδο την Αθήνα, η πίεση στον Λάλα έγινε αφόρητη με αποτέλεσμα αυτός κάθε βράδυ να κουβαλάει σκισμένα έγγραφα από την πρεσβεία τον ΗΠΑ στο διαμέρισμα του Ζωγράφου.
Ένα από αυτά είναι και η επιστολή του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Μάικλ Σωτήρχου για την θέση της χώρας του στο Σκοπιανό, η οποία φτάνει στα χέρια της Βιργινίας Τσουδερού.
Εκείνη ενημέρωσε τον τότε πρεσβευτή μας στης ΗΠΑ κ. Χρήστο Ζαχαράκη, για ένα άγνωστο θέμα το οποίο γνώριζαν μόνο οι Αμερικανοί, και του ζήτησε να κάνει διάβημα στο State Department, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να εκπλαγούν από τις λεπτομέρειες του διαβήματος αφού βασιζόταν σε πληροφορίες που δεν έπρεπε να γνωρίζει η Αθήνα.
Άλλες πηγές επιμένουν ότι η κ. Τσουδερού «έδωσε» κατά λάθος τον Στηβ Λάλα σε μια συνομιλία που είχε με τον κ. Σωτήρχο, νομίζοντας ότι η άλλη πλευρά γνώριζε την δράση του, κάτι, πάντως, που σύμφωνα με το στενό περιβάλλον της πολιτικού, διαψεύδετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου